Στο φώς του φεγγαριού 2013

Η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο φως του φεγγαριού», συμμετείχε και φέτος στη διοργάνωση με πλήθος εκδηλώσεων σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Λάρισας και της Μαγνησίας.
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη βραδιά της Πανσελήνου, την Τετάρτη 21 Αυγούστου στο κάστρο της Βελίκας. Έξω από τον βυζαντινό ναό και σε θέση με απέραντη θέα προς τη θάλασσα παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα βασισμένα στα έργα «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα με τη συνοδεία μουσικής. Συμμετείχε η Θεατρική Ομάδα Αγιάς του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» και οι μουσικοί Δημήτρης Χανδράκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Τάσος Νοτόπουλος. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας «Ο Φιλοκτήτης», το Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο Αγιάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσεύς Αθηναίος, που έχει συμβάλει στους καθαρισμούς του κάστρου, μέσω συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το ίδιο βράδυ με φόντο το κάστρο του Πτελεού και κοντά στο γαλάζιο της θάλασσας, στη προκυμαία του Πηγαδιού Πτελεού πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση με την Μαντολινάτα Αλμυρού. Η συναυλία διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα για τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοινωνική Οικονομία «ΑΙΟΛΙΣ» και ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη και προβολή του Ενετικού Κάστρου μέσω των εργασιών καθαρισμού που εκτελούνται με τη συνεργασία της Εφορίας μας και της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Εν Δράσει» Πτελεού.
Κατά το διήμερο 23 και 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους των Φθιωτίδων Θηβών - Νέας Αγχιάλου και του λόφου της Επισκοπής Άνω Βόλου. Στη Νέα Αγχίαλο και στο χώρο της Βασιλικής Α (Αγίου Δημητρίου) η πολυφωνική χορωδία του Δήμου Βόλου υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα παρουσίασε την Παρασκευή μουσική βραδιά με τίτλο "Πανσέληνος με συναυλία" . Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Κερασία Σιάρα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Το επόμενο βράδυ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγχιαλιτών της Αθήνας "Η Αγχίαλος" και του Μουσικού Συλλόγου Νέας Αγχιάλου "Ρωμανός ο Μελωδός", παρουσιάστηκε μουσική παράσταση με τον Κώστα Γανωτή, αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καβάφη με αφορμή τα 150 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Το ίδιο διήμερο στο λόφο της Επισκοπής και σε συνδιοργάνωση με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και το Κέντρο Πολιτισμού & Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» δόθηκαν δύο ξεχωριστές συναυλίες. Η πρώτη περιελάμβανε αυτοσχεδιασμούς και πρωτότυπες συνθέσεις στους ρυθμούς της τζαζ μουσικής από το μουσικό σχήμα  «Volos Jazz Orchestra». Το επόμενο βράδυ η ερμηνεύτρια και μουσικός Έρρικα Πατρικίου και ο συνθέτης και πιανίστας Ηλίας Χατζόγλου παρουσίασαν την παράσταση "Μέλος και ερμηνεία" με μελοποιημένα έργα ελλήνων ποιητών.  
Όλες τις εκδηλώσεις, η είσοδος στις οποίες ήταν ελεύθερη για το κοινό, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.


 

Βελίκα 21 Αυγούστου 2013
Βελίκα 21 Αυγούστου 2013
Βελίκα 21 Αυγούστου 2013 (2)
Βελίκα 21 Αυγούστου 2013 (2)
Επισκοπή 23 Αυγούστου 2013
Επισκοπή 23 Αυγούστου 2013
Φθιώτιδες Θήβες, Αύγουστος 201...
Φθιώτιδες Θήβες, Αύγουστος 2013