Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

theatre logoΤο Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με χωρητικότητα 10.000 θεατών περίπου,  οικοδομήθηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Η κατασκευή του  συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, μέχρι το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα. Ένας σεισμός στις αρχές του 3ου αιώνα  κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής με τη δωρική ανωδομή της καθώς και τμήμα του επιθεάτρου. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα  επέφερε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου. Στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.
Το θέατρο, πέρα από το ανέβασμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις  της εκκλησίας του λαρισαϊκού δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα ονομαζόταν «Αγορά».  Επιπλέον σε αυτό  συνεδρίαζαν και οι αντιπρόσωποι, σύνεδροι, των θεσσαλικών  πόλεων  που συμμετείχαν στο Κοινό των Θεσσαλών, μία ομοσπονδία με  έδρα τη Λάρισα. Τον 1ο αιώνα π.Χ. το θέατρο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για την τέλεση επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων, θηριομαχιών και παραστάσεων μίμων.

Το θέατρο αυτό αποτελούσε πάντα κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των αρχαίων Λαρισαίων. Αυτό αποδεικνύεται από ένα πλήθος ευρημάτων, κυρίως επιγραφών και γλυπτών, που μας έχει αποδώσει η ανασκαφή του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.


Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - αεροφω...
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - αεροφωτογραφία
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - πανορα...
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - πανοραμική φωτογραφία
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - όψη απ...
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - όψη από νότια πλευρά
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - άποψη ...
Αρχαίο Θέατρο Λάρισας - άποψη από νοτιοδυτικά
Επιτύμβια στήλη μονομάχου Φοίβ...
Επιτύμβια στήλη μονομάχου Φοίβου