Εκδηλώσεις Πανσελήνου 2015

Β' Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

larisa feggari 2015Ένα σημαντικό μνημείο της Λάρισας θα ανοίξει φέτος τις πύλες του για να υποδεχθεί το κοινό για την Πανσέληνο του Αυγούστου. Στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο, με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων- Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, η Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους σε γνωστές μελωδίες. Η συναυλία είναι ενταγμένη στον ετήσιο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού «Στο Φώς του Φεγγαριού», στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, στο Β΄ Αρχαίο Θέατρο (Εργατικής Πρωτομαγιάς και Ταγματάρχου Βελισσαρίου).

 

Κάστρο Μελιβοίας, Βελίκα

velika feggari 2015Για τρίτη συνεχή χρονιά θα γιορτασθεί η Αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Κάστρο Μελιβοίας, ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Στο Φως του Φεγγαριού», στον οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία της Ελλάδας.
Η εκδήλωση, με γενικό τίτλο «Η νοσταλγική πανσέληνος του Φιλοκτήτη» , θα γίνει την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 8.00μ.μ. και θα είναι αφιερωμένη στο γνωστό Ομηρικό βασιλιά της Μελιβοίας.
 Διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας «Φιλοκτήτης», την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγιάς «Καλυψώ», ενώ συνεργάζονται επίσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιβοίας «΄Ομηρος»  και η τοπική κοινότητα Μελιβοίας.
Περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος  τα εξής:  Καλωσόρισμα από τον σύλλογο Φιλοκτήτης, σύντομη αναφορά στον αρχαίο βασιλιά από τον φιλόλογο Οδυσσέα Β.Τσιντζιράκο, ποιητική απαγγελία- συνοδεία πιάνου- από την Κωνσταντίνα Βατζιά , με τίτλο «Εξομολόγηση στην Πανσέληνο»,  θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Η νοσταλγική πανσέληνος του Φιλοκτήτη», από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μιλτιάδης Δάλλας Αγιάς. Το δρώμενο αποτελεί τμήμα της τραγωδίας «Φιλοκτήτου κάθαρσις», του Οδυσσέα Β.Τσιντζιράκου. Στο δεύτερο μέρος ο Θωμάς Θωμαίδης  με τους Τάσο Χαρμάνη (πιάνο), Δημήτρη Τσιαβέ (σαξόφωνο- φλάουτο) και Ντίνο Ζαχαριά (μπουζούκι- ακουστική κιθάρα),  θα ερμηνεύσουν μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια που προσδιορίζονται, επικαλούνται ή αναφέρονται στο φεγγάρι της Ζωής, του ΄Ερωτα, της Αγάπης και της Φύσης.
Παρουσίαση της εκδήλωσης: Ευθυμία Ζιάκα. H μεταφορά των θεατών θα διευκολύνεται με το λεωφορείο του Δήμου Αγιάς, το οποίο θα ξεκινήσει από το δημοτικό αναψυκτήριο της Πλατανιάς  από τις 7.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

Κάστρο Αρχαίας Φαρσάλου

farsala feggari 2015«Στο φως του φεγγαριού» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο 29 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ. στην Ακρόπολη της Αρχαίας Φαρσάλου, στα Φάρσαλα. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι «3000 ετών Ελληνικής Μουσικής» με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα με το Μουσικό Σχήμα «Λύραυλος»
Για πρώτη φορά, φέτος, ένα μνημείο του Δήμου Φαρσάλων εντάσσεται στις επίσημες εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας γιορτάζει φέτος τη μαγική αυγουστιάτικη πανσέληνο εγκαινιάζοντας επίσημα για το ευρύ κοινό τον αναστηλωμένο χώρο της Ακρόπολης της αρχαίας Φαρσάλου, βάζοντας έτσι επίσημα την πόλη στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Αύγουστος 2015» που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Φαρσάλων (Ο.Π.Α.Κ.Π.Α Δ.Φ).
Το μουσικό σχήμα «Λύραυλος», με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.
Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν.
Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.
Οι ακροατές - θεατές θα  έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Θα ακούσουν  σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια, που έχουν βρεθεί γραμμένα σε αρχαίους παπύρους και χαραγμένα σε μάρμαρα, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη, καθώς και καινούριες συνθέσεις του Λύραυλου όπως πχ. ένα μελοποιημένο ποίημα του Κ. Καβάφη με συνοδεία αρχαίας κιθάρας.
Επίσης, θα παρουσιασθεί μία σειρά επιλεγμένων τραγουδιών από την παραδοσιακή μας μουσική, (ηπειρώτικα, ριζίτικα, θρακιώτικα, σμυρναίικα  κλπ.) στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, ερμηνεύονται  με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά, αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως:  ζουρνάς, γκάιντα, τσαμπούνα, (ο αρχαίος άσκαυλος), αρχαία λύρα, βάρβιτος, κίθαρις, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλος, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, κέρας, σάλπιγγα, σαντούρι κλπ, και επιβεβαιώσουν τη συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης.