Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς 2015

e3wterikn apopsnΗ Κοιλάδα των Τεμπών, πέραν του φυσικού κάλλους και του οχυρού χαρακτήρα της, λόγω στρατηγικής θέσης, χαρακτηρίσθηκε από την αρχαιότητα από μια παράδοση ανεκτικότητας και φιλοξενίας που πήγαζε από τον ιερό της χαρακτήρα. Αυτή η παράδοση εκφράσθηκε μέσα από τις κοινές γιορτές κυρίων και δούλων, καθώς και τις εγκαταστάσεις πανδοχείων δίπλα στα προσκυνήματα με τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα και έφθασε στο απόγειό της τον 18ο αιώνα, όταν η βιοτεχνία βαφής των Αμπελακίων ήλθε σε επαφή με τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό.
Αυτήν την παράδοση επιχειρούν να εξερευνήσουν οι συνεργαζόμενοι φορείς στο τριήμερο εκδηλώσεων από 25-27 Σεπτεμβρίου, ενταγμένων στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, οπότε θα γίνουν ανάλογες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με θέμα “Βία και ανεκτικότητα» .

Οι συνεργαζόμενοι φορείς που πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις είναι : η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο Δήμος Τεμπών, το Σωματείο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό «ΔΡΥΑΣ», Σύλλογος φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και ο Σύλλογος σιδηροδρομικών Λάρισας.

Τo πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :
Την πρώτη ημέρα το πρωί, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σχολείων στα Τέμπη, θα υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΡΥΑΣ «της θάλασσας και του βουνού, οι θησαυροί του Πηνειού» σε μαθητές σχολείων της περιοχής από τη μουσειοπαιδαγωγό Ελένη Μουσουλή και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια στον Τεκέ των Τεμπών και στα βαφεία.
xasan mpampaΤη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, στις 6 απόγευμα, οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Σδρόλια στο χώρο του Τεκέ και των βαφείων. H «ΔΡΥΑΣ» και ο Σύλλογος φίλων του Διαχρονικού Μουσείου θα διαθέσουν λεωφορείο για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν (τηλ.2413-508281). Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Αμπελάκια, στο αρχοντικό του Γεωργίου Σβάρτς, όπου, μετά την ξενάγηση, θα ακολουθήσει μουσική και τραγούδι από το Σπύρο Καβαλιεράτο και τη Μαριάννα Ζάχου .

Η εκδήλωση αυτή αφιερώνεται στην προσπάθεια διεκδίκησης του Δήμου Λαρισαίων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Την τρίτη ημέρα , Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, στις 11 η ώρα το πρωί, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ζήση Παπαδημητρίου «Τέμπη, το ενδιαίτημα των νυμφών» από το δημοσιογράφο Γιάννη Σιούλα και τη φιλόλογο Κατερίνα Κόσσυβα στο Κέντρο Ενημέρωσης για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον του Σωματείου ΔΡΥΑΣ στον πρώην Σ. Σ. Τεμπών.
Μετά την παρουσίαση θα υπάρχει μπουφές με εδέσματα της περιοχής και ο Σύλλογος Σιδηροδρομικών θα πραγματοποιεί διαδρομές με τις δρεζίνες στην Κοιλάδα των Τεμπών για τους λάτρεις της φύσης και του πολιτισμού.