Κάστρο Βελίκας

Πρόκειται για οχύρωση των παλαιοχριστιανικών χρόνων (6ος  αιώνας), που βρίσκεται σε λόφο στα ανατολικά της Μονής Θεολόγου Μελιβοίας, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Κτίσθηκε στη θέση της ακρόπολης της αρχαίας Μελιβοίας, της πόλης του Ομηρικού βασιλιά Φιλοκτήτη, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ. Το κάστρο Βελίκας προσέφερε εποπτεία σε όλους τους παράλιους οικισμούς, από το ακρωτήριο Δερματάς μέχρι το Μαυροβούνι, που βρίσκονταν κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου από τη Μακεδονία προς τη νότια Ελλάδα και ανήκαν στην επικράτεια της αρχαίας Μελιβοίας. Το κάστρο έχει έκταση 21 στρεμμάτων με πάχος τείχους 2 μέτρα και ύψος που φθάνει κατά τόπους τα 4 μέτρα. Στην ανατολική και νότια πλευρά, που σώζονται σε μεγαλύτερο ύψος, έχουν αποκαλυφθεί πέντε πύργοι και δύο πύλες. Στη νότια πλευρά, παράλληλα με το βυζαντινό τείχος, διατηρείται και σημαντικό τμήμα της αρχαίας οχύρωσης.
Την περίοδο 2011-13 εκτελέσθηκε το έργο της συντήρησης και ανάδειξης της ανατολικής και νότιας πλευράς του κάστρου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ – Περιφερειακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Στη διάρκεια των καθαρισμών αποκαλύφθηκαν πολλά κτίρια κατά μήκος του τείχους, κυρίως οικίες, αποθηκευτικοί χώροι και μία τρίκλιτη βασιλική. Η τελευταία ανασκάπτεται στο πλαίσιο κοινού ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα  Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Προέκυψαν σημαντικά ευρήματα, κυρίως αμφορείς, πιθάρια, τμήματα γυάλινων ποτηριών, νομίσματα, τα κυριότερα των οποίων φυλάσσονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας.
Περιμετρικά του τείχους κατασκευάσθηκε λιθόστρωτος διάδρομος με κλίμακα για την άνετη κίνηση των επισκεπτών. Μεγάλο τμήμα του έργου είναι προσβάσιμο και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Περισσότερες πληροφορίες για το κάστρο της Βελίκας μπορείτε να βρείτε εδώ.

 


 

 

Άποψη Εκκλησίας
Άποψη Εκκλησίας
Γενική Άποψη (αεροφωτογραφία)
Γενική Άποψη (αεροφωτογραφία)
Διαμόρφωση ανατολικής πλευράς
Διαμόρφωση ανατολικής πλευράς
Κτίρια γύρω από τη βόρεια πύλη...
Κτίρια γύρω από τη βόρεια πύλη (αεροφωτογραφία)