Η αρχαία Κραννών

Τα λείψανα της αρχαίας Κραννώνος, σημαντικότατης πόλης της Πελασγιώτιδας, που άκμασε κυρίως κατά τους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους (6ος - 4ος αι. π.Χ.) έχουν εντοπιστεί περίπου 25χλμ νοτιοδυτικά της Λάρισας.Το όνομά της οφείλεται πιθανότατα στις άφθονες πηγές και ειδικότερα σε μια θερμή πηγή - κρήνη, "κράνα" στην αιολική, θεσσαλική διάλεκτο.

Η θέση της στο εύφορο, νοτιοδυτικό τμήμα της πεδιάδας της Λάρισας, την κατέστησε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Θεσσαλίας κατά τον 6ο και 5ο αι. π.Χ., καθώς έκοψε αργυρά και χάλκινα νομίσματα από το 480 π.Χ. Υπήρξε έδρα του ισχυρού γένους των Σκοπάδων, που μαζί με τους Αλευάδες της Λάρισας ανέδειξαν πολλούς Ταγούς της Πελασγιώτιδας (ανώτατους πολιτικούς και στρατιωτικούς άρχοντες).

Μετά το 370 π.Χ., λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή μεταξύ Μακεδόνων, Θεσσαλών και Βοιωτών, άρχισε η σταδιακή παρακμή της. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κατά τη διάρκεια του Λαμιακού πολέμου για την απελευθέρωση των Ελλήνων της νότιας Ελλάδος από τους Μακεδόνες, η Κραννών υπήρξε χώρος διεξαγωγής μάχης το 322 π.Χ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνος μπορείτε να βρείτε εδώ.

 


Αρχαία Κραννών: Γενική άποψη π...
Αρχαία Κραννών: Γενική άποψη πυραμιδοειδούς τάφου Β' και θολωτού τάφου
Αρχαία Κραννών: Πυραμιδοειδής ...
Αρχαία Κραννών: Πυραμιδοειδής τάφος Α'
Αρχαία Κραννών: Πυραμιδοειδής ...
Αρχαία Κραννών: Πυραμιδοειδής τάφος Β'
Αρχαία Κραννών: Είσοδος πυραμι...
Αρχαία Κραννών: Είσοδος πυραμιδοειδούς τάφου Α'
Αρχαία Κραννών: Θολωτός τάφος
Αρχαία Κραννών: Θολωτός τάφος
Αρχαία Κραννών: Συγκρότημα ελλ...
Αρχαία Κραννών: Συγκρότημα ελληνιστικών κατοικιών